Een (Drie)koningentaart is een taart die gebakken wordt naar aanleiding van het Driekoningenfeest.
De Roscón de Reyes is het meest populaire gebak op 6 januari. Zonder deze zoetigheid is er in Spanje geen Driekoningenfeest denkbaar.
Aan het einde van de ochtend, nadat de kinderen hun geschenken hebben uitgepakt, is het tijd voor een gezellige lunch met de familie. Als laatste serveert men de ronde krans die bestrooid is met suiker, en belegd met felgekleurde gekonfijte vruchten.
Deze symboliseren de edelstenen die zo kenmerkend zijn voor een koninklijke kroon. Volgens de traditie zitten er in de krans een boon en een figuurtje verstopt.
Degene die de boon vindt heeft pech, en mag het volgende jaar de Roscón betalen. Maar wie het poppetje op z’n bord heeft wordt voor een dag gekroond tot de Koning van het gezin.
Mocht je het leuk vinden om deze typische Driekoningentaart zelf te bereiden, dan vind je hieronder het recept van Hasta Pronto
Afb. Camino ways
Wat heb je allemaal nodig:
400 g bloem, 4 eieren, 100 g boter, 100 g suiker, 1 theelepel gist, ¼ liter melk, rasp van een onbespoten citroenschil, gekonfijt fruit, een boon en/of klein Driekoningen figuurtje van keramiek.
Zo maak je de taart:
Los het gist op in een scheutje melk.
Doe daar een kwart van de bloem bij.
Roer dit goed door en vorm een bol zacht deeg. Bedek het met een ietwat vochtige theedoek en laat het ongeveer twee uur rijzen totdat de bol dubbel zo groot is geworden. Voeg intussen in een andere kom de volgende ingrediënten samen:
de resterende bloem, 3 eieren, suiker, de overgebleven melk, boter en de geraspte citroenschil.
Dit geheel moet goed gekneed worden, totdat je een stevig deeg hebt.
Nu worden de twee degen samengevoegd, goed gekneed en nogmaals afgedekt.
Laat het nu op een warme plaats opnieuw ongeveer twee uur rijzen.
Als laatste wordt het deeg nog een keer gekneed en op een met bloem bestoven bakplaat geplaatst.
Duw de boon / poppetje in het deeg en geef het de wielvorm.
Leg het gekonfijte fruit er bovenop, en bestrijk alles met eigeel.
Daarna wordt het nog besprenkeld met glazuur (papje van poedersuiker en water).
Zet de taart nu nog twintig minuten in een op 160ºC voorverwarmde oven tot hij gaar, en mooi gekleurd is.
Af laten koelen en bestrooien met poedersuiker.
¡Que aproveche!